Wednesday, 28 December 2011

Jom Cuba 'Bio Drop' dan 'Clear Eye'...

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...


Keluaran syarikat BioShop Corporation Sdn Bhd

BIO DROP & CLEAR EYE

Boleh pilih nak yg mana..

Bezanya oren sedikit pedih dari yang biru..

Sebotol cuma RM25.00 @ 1 dirham (termasuk pos)

CARA PENGGUNAAN :

Titiskan 2-3 titik 3-4 kali sehari terutama di waktu pagi dan malam.
Hasilnya mata menjadi lebih terang, segar dan cerlang..

KHASIAT UTAMA :

Membantu mengatasi masalah selaput, rabun jauh dan dekat dan
lain-lain kerumitan yang berkaitan dengan mata.. InsyaAllah..

BERMINAT :

Call / SMS ke 011 - 1998 7860 (Mohd Afif)

Monday, 26 December 2011

Jom Jangan Tinggal Solat..!!!

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...


Ruginya orang handsome tak solat, Nabi Yusof yang handsome pun solat.

Ruginya orang cantik tak solat, Saidatina Aisyah yang cantik pun solat.

Ruginya orang kaya tak solat, Nabi Sulaiman yang kaya pun solat.

Ruginya orang miskin tak solat, Nabi Muhammad yang miskin pun solat.

Ruginya budak-budak tak solat, Hasan dan Husin budak pun solat. ...

Friday, 16 December 2011

Huffaz : Pemakanan Aspek Utama

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim..

Antara sebab mereka boleh ingat hafazan mereka dengan baik ialah ketika mula menghafaz sehingga khatam, mereka dididik dan begitu cukup dijaga tentang pemakanan samada segi zahiriah mahupun batiniah. Contohnya tukang masak yang betul2 menjaga amal infradi, solat fardhu dan sunat, berzikir sewaktu masak dan sebagainya.

Pernah satu hari pada bulan Ramadhan selepas pulang dari menjadi Imam Solat Terawih jemputan, si pengiring telah membawa pelajar tersebut ke kedai makan. Setelah menghantar pulang Tuan Mudir (Allahyarham) telah memarahi dan memberi amaran supaya tidak melakukan lagi perkara tersebut kerana katanya makanan di luar tidak sihat kerana dimasak oleh orang yg tidak jaga solat, tidak menutup aurat dan tidak menjaga amalan seorang Muslim. Jika tidak, pelajar tersebut tidak boleh lg jadi imam di situ.

Pernah terjadi apabila ada orang menyedekahkan kuih dalam jumlah yg banyak dan masih baik lebihan dari majlis kenduri dan jualan. Tuan Mudir bertegas tidak memberi pelajarnya makan kuih tersebut dengan alasan pelajar huffaz tidak layak makan makanan tersebut. Pelajar huffaz bukanlah tong sampah yang boleh makan saki baki, sisa-sisa makanan yg tidak habis dijual atau dimakan sebaliknya hendaklah makanan yg 'fresh'.

Tujuannya adalah untuk mencari keberkatan. Makanan adalah aspek yg sangat penting dalam jiwa orang Muslim lebih2 lagi bagi mereka yg ingin manghafaz Al-Quran. Janganlah setelah kita berhempas pulas menghafaz dengan susah payah, sekelip mata keberkatan hilang hasil dari memakan makanan seperti disebut di atas.

Teringat kata2 ini : "Saya ingatkan diri saya dan semua jangan membeli juadah berbuka puasa dari tangan yang tidak solat, tangan yang melakukan maksiat pada Allah swt. lapan jam kita menahan diri dari makan dan minum, tiba2 kita berbuka puasa dari tangan2 yang tidak takutkan Allah.... -Dato` Tuan Ibrahim Tuan Man

Ini baru puasa sebulan, yg kita hafaz untuk kekal hingga akhir hayat..Allahu Rabbi..Sama-samalah kita muhasabah bersama.. Mohon maaf andai ada yg tersinggung..Moga manfaat untuk semua..

Friday, 15 July 2011

BERSIH Evolution - Pelbagai Corak Dan Warna...

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...


Friday, 8 July 2011

BERSIH - Pelbagai Simbol Dan Logo Menarik...

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...

Antara gambar-gambar menarik tentang BERSIH yang sempat dikumpul buat tatapan umum..Sunday, 27 February 2011

10 Peserta Akademi Al-Quran Musim Ke-5...

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...


Akademi Al-Quran kembali lagi untuk musim yang kelima atas sambutan yang menggalakkan dari para penonton dan penyertaan yang cukup memuaskan. Pada musim ini sekali lagi, kita akan dapat menyaksikan 10 peserta dari serata negeri yang telah berjaya dipilih untuk menyertai program ilmiah ini.

Akademi Al-Quran merupakan signature program bagi TV9 dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penonton sehingga mencecah 1.5 juta penonton telah membuatkan program ini muncul lagi dengan musim kelima. Pada musim terbaru ini, AQ5 bakal menampilkan dua hos berpengalaman, Sharifah Khasif Fadzilah Syed Badiuzzaman yang juga merupakan pemenang kedua AQ3 dan pernah menjuarai Pertandingan Antarabangsa Al-Quran 2009 serta Mohd Zhafran Zainuldin yang juga merupakan adik kepada Ustaz Mohd Zamri Zainuldin. Kelebihan kedua-dua hos ini ialah mereka amat fasih berbahasa Arab. Akademi Al-Quran 5 akan menemui penonton pada setiap Sabtu, jam 9.00 malam yang sudah pun bermula sejak 8 Januari 2011 yang lalu dan diterajui oleh penerbit Shukri Ibrahim dan penerbit eksekutif Nuraeshah Malik.

Tujuan diwujudkan rancangan ini adalah untuk melahirkan generasi Al-Quran dengan mendedahkan mereka mengenai ilmu pembacaan Al-Quran, menekankan elemen berlagu serta tarannum dan qiraat tertentu dan paling utama adalah menyemarakkan minat penonton terhadap ilmu Al-Quran melalui satu-satunya rancangan realiti berteraskan Al-Quran.


Berikut adalah 10 peserta Akademi Al-Quran musim ke-5:

1. MUHAMMAD ARIFF RAZALI, 15, PERAK
2. MOHD ZAKIUDDIN HJ HANAFI, 16, JOHOR
3. MUHAMMAD SHAMIL SHAIKHUDDIN, 17, KELANTAN
4. MOHAMMAD NAJMI BIN YASAK, 19, KEDAH
5. MOHAMAD HUSAINI MAHMUR, 19, NEGERI SEMBILAN
6. MUHAMAD AZLAN SYAH ZAKARIA, 20, PERAK
7. KHAIRUL AMIN HJ KASSIM, 21, KEDAH
8. MUHAMAD NASIR MOHAMAD SALLEH, 21, SELANGOR
9. SUHAILAH ZULKIFLY, 22, MELAKA
10. MOHD SYAHRIANSYAH APIN, 25, SABAH

AQ5 yang menjadi signature program bagi TV9 ini juga memberi peluang kepada 10 pesertanya untuk menjalani aktiviti mingguan menarik yang mungkin tidak pernah mereka lakukan sebelum ini seperti bertemu secara peribadi tokoh agama yang dihormati YBhg Tan Sri Hassan Azahari, melawat Les Copaque iaitu syarikat yang bertanggungjawab “melahirkan” kartun animasi terkenal Malaysia iaitu Uipn & Ipin dan banyak lagi.

AQ5 yang mempunyai 12 episod ini turut menampilkan tiga juri berpengalaman dan pakar di dalam bidang tertentu seperti Ustaz Nazeri Abdullah (qiraat) dan Ustaz Radhi Kamarul Hailan (tarannum) yang sememangnya telah menjadi juri tetap program ini dari musim pertama. Sementara Ustaz Nik Azizan Nik Jaafar pula merupakan juri baru yang akan memantau tajwid dan fasohah para peserta kelak.

Menariknya musim kelima ini, penonton berpeluang untuk mengenali 10 bakal peserta AQ5 menerusi Nota AQ5 yang akan disiarkan selama tiga minit pada setiap Isnin hingga Jumaat iaitu pada jam 7.57 pagi dan ulangannya pada 10.57 malam. Penonton akan bersama-sama peserta menimba satu pengalaman baru di mana menerusi segmen ini, ia mengupas tentang perkara seharian yang kita lakukan selama ini yang secara tidak langsung memberi kesan di dalam kehidupan harian kita. Contohnya berkaitan pemakanan, pembacaan dan pentafsiran Al-Quran.

Sementara itu, Di Sebalik AQ5 juga turut diperkenalkan pada musim ini dan akan disiarkan selama setengah jam pada setiap Jumaat pada jam 6.30 petang. Menarik tentang Di Sebalik AQ5 ini, penonton dapat melihat gelagat peserta dan juga perkara-perkara yang bakal terjadi ketika mereka menghadiri kelas tarannum, tajwid dan qiraat dan juga perkara-perkara yang berlaku di dalam kelas.

Teruskan menonton Akademi Al-Quran Musim Kelima menerusi stesen TV9, saluran Di Hatiku.

Friday, 11 February 2011

Sedikit Catatan Sepanjang Muzaharat di Mesir..

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...

Sekadar gambar hiasan

Sedikit catatan saya dari bumi Shoubra, Mesir dan Jeddah, Arab Saudi untuk dikongsi bersama..

25 Januari 2011
-Mula terdengar berita berlakunya rusuhan untuk menjatuhkan Presiden Mubarak. Demonstrasi isu pengeboman gereja di Iskandariah belum lagi reda disambung dengan demonstrasi menjatuhkan kerajaan Mubarak.

30 Januari 2011
- Keadaan semakin tegang. Jumlah rakyat yang menyertai demonstrasi semakin bertambah. Shoubra adalah kawasan penempatan kedua terdekat dengan tempat terbesar rakyat berkumpul di Tahrir selepas Sayyidah Zainab.

31 Januari - 3 Februari 2011
- Line internet dan segala perhubungan telefon mudah alih diputuskan. Sebarang perhubungan untuk mendapatkan maklumat terkini terputus. Lebih merisaukan untuk mengetahui keadaan ibu di Malaysia terputus.

2 Februari 2011
- Cuba keluar ke Rabaah untuk membuat urusan zakat di Rumah Johor Rabaah. Kelihatan sepanjang jalan kiri dan kanan dipenuhi dengan kereta kebal.
- Kelihatan juga banyak bangunan, bank-bank, balai polis habis hangus dibakar. Tentera sudah mula mengambil alih tugas dan kuasa polis.

3 Februari 2011
- Beberapa pelajar menawarkan diri untuk tidak mahu pulang dan di antara alasnnya adalah untuk menjaga barang berharga persatuan dan juga ahli-ahli Shoubra yang lain.

4 Februari 2011
- Pelajar tahun 1 Shoubra mula diarahkan untuk terus ke lapangan terbang Cairo untuk tujuan dihantar ke Jeddah.

5 Februari 2011
- Pagi : Mengemas barang-barang di rumah untuk dipindahkan ke rumah lain disebabkan tidak mampu bayar sewa rumah yang tidak dapat dijangkakan tempoh untuk mengosongkan rumah untuk pulang ke Malaysia.
- Petang : Baki pelajar Shoubra mula bergerak menaiki teksi untuk ke Asrama Rumah Malaysia Abbasiyah untuk proses berangkat ke Jeddah. Teksi ditahan polis dan diselongkar beg ditakuti membawa barang-barang terlarang. Menetap satu malam di ARMA.

6 Februari 2011
- Pagi : Beratur ketika di Suboh hari untuk giliran ke lapangan terbang Cairo
-Petang : Bertolak ke lapangan terbang Cairo dengan menaiki coaster. Terpaksa bermalam di lapangan terbang ekoran ketiadaan pesawat.

7 Februari 2011
- Sempat bergambar 1Malaysia bersama Datuk Aziz sebelum berlepas ke Jeddah dengan menaiki pesawat charlie TUDM seramai 110 orang.
- Sampai di Jeddah terus dihantar menaiki bas menuju ke Madinatul Hujjaj sebagai penempatan sementara menunggu giliran untuk pulang ke Malaysia.
- Dikhabarkan ketika itu terdapat seramai lebih kurang 8000 pelajar daripada pelbagai jurusan berada di Madinatul Hujjaj menunggu giliran untuk pulang.

8 Februari 2011
- Memohon kepada pegawai untuk pulang awal atas alasan kecemasan. Alhamdulillah dibenarkan. Giliran sepatutnya mencecah angka 7......

9 Februari 2011
- Jam 3 petang bertolak dari Madinatul Hujjaj menuju ke lapangan terbang Jeddah. Pulang ke Malaysia dengan menaiki pesawat Malaysian Airlines 777 jam 9.30 malam (waktu Malaysia 2.30 pagi)

10 Februari 2011
- Alhamdulillah kira-kira jam 11 pagi selamat tiba di lapangan terbang KLIA dan disambut oleh pegawai, ahli persatuan dan parti politik.
- Dijemput oleh ayah dan abang saudara. Selamat tiba di Pontian, Johor kira-kira jam 7 petang.
- Lebih menggembirakan dan bersyukur selamat pulang ke Malaysia pada tarikh ulang tahun kelahiran ke-26.
- Teringat pula pada sahabat-sahabat yang masih menunggu giliran untuk pulang. Moga pengorbanan kesabaran akan mendapat ganjaran yang setimpal dari Allah swt..amin

* Jutaan terima kasih kepada Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM), Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Lembaga Tabung Haji, Konsulat Jeneral di Jeddah, Malaysian Airlines, Kerajaan Malaysia, Kerajaan Arab Saudi, para pegawai, badan-badan NGO, para sukarelawan, keluarga dan saudara mara, sahabat-sahabat dan seluruh rakyat Malaysia yang membantu dan mendoakan keselamatan kami pelajar Malaysia di Mesir. Hanya Allah yang mampu membalasnya..
Mubarak Undur, Tentera Ambil Alih Kuasa..

Presiden Mesir Hosni Mubarak akhirnya meletakkan jawatan dan meminta pihak tentera mentadbir negara itu, umum naib presiden Omar Suleiman.

Kenyataan ringkas di stesen televisyen nasional itu dibuat sehari selepas Mubarak bertegas tidak akan melepaskan jawatannya.

NONEBerita pengundurannya itu disambut meriah oleh lebih sejuta rakyat Mesir yang berkumpul di Dataran Tahrir di Kaherah.

Presiden dan keluarnya sebelum itu dilaporkan meninggalkan istana presiden di ibu negara ke Resort Laut Merah Sharm el-Sheihh.

Lelaki yang menerajui Mesir selama 30 tahun dan terlepas dariapda enam cubaan membunuh akhirnya terpaksa akur pada kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Mubarak, 82, meletakkan jawatan hari ini selepas 18 hari protes antikerajaan tanpa gangguan - terbesar pernah dilangsungkan di negara itu.

Mubarak terhindar daripada banyak serangan sebelum ini tetapi suara rakyat akhirnya membuktikan sesuatu.

NONEEnam kali pembunuh upahan cuba menamatkan riwayatnya. Perang sampai ke pintu rumah.

Jiran mengebom negaranya. Kerajaan pimpinannya hampir muflis. Aktivis berulang kali menyumpahnya di jalan raya. Tetapi Mubarak selama itu terus juga berkuasa.

Kebanyakan rakyat Mesir masih belum dilahirkan apabila pendahulunyanya Anwar Sadat dibunuh pada 1981.

Mubarak, ketika itu naib presiden, hanya beberapa meter daripada Sadat, dan turut terkena tembakan di tangan.

Beliau mengangkat sumpah sebagai presiden lapan hari kemudian, pada 14 Oktober 1981.

Kuasa Rakyat Mesir, Mimpi Ngeri Mubarak Dan AS..

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim..


KUALA LUMPUR, 11 Feb: PAS yakin kuasa rakyat Mesir yang berada di kemuncak pada waktu ini, mampu mengubah lanskap politik negara teluk itu dalam masa terdekat.

Biarpun Presiden Mesir, Hosni Mubarak dalam ucapannya yang disiar televisyen negara itu semalam sekali lagi memberikan harapan palsu kepada rakyatnya, namun bantahan berterusan dari rakyat sekurang-kurangnya telah menekan Mubarak dan menggugat pengaruh Amerika Syarikat.

Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata, bantahan rakyat sejak 28 Januari lalu bagai mimpi ngeri yang menjadi kenyataan kepada Amerika Syarikat sehingga mereka hilang arah.

Katanya, ianya boleh dibuktikan dengan beberapa kenyataan dari pemimpin negara barat itu yang dilihat 'flip-flop', ada ketikanya menggesa Mubarak kekal dan ada pula mahu presiden Mesir itu berundur segera.

"Saya yakin dengan kuasa rakyat Mesir dan Amerika sekarang sangat terkejut dengan fenomena kebangkitan besar-besaran rakyat Mesir ini.

"Mereka pun tidak dapat menentukan apa lagi yang akan berlaku.

"Saya percaya, Amerika tidak ada kekuatan lagi untuk mempertahan regim Mubarak yang ada ini," katanya.

Amerika Syarikat mempunyai tiga kepentingan utama di Mesir iaitu negara Israel, ekonomi (Peroleum dan Gas) dan ketenteraan.

Mereka bimbang, kejatuhan kerajaan regim dan jika diganti pihak lain, akan menjejaskan segala kepentingan yang telah dibina sejak berpuluh tahun dahulu.

Mubarak muncul melalui siaran televisyen seluruh negara dan berucap kepada rakyat yang membantahnya.

Rakyat yang sebelum ini diberitahu akan ada berita gembira tentang pengumuman pengunduran Mubarak, bagaimanapun kecewa apabila presiden yang dibantah itu memaklumkan akan terus berada di pejabat presiden sehingga pemilihan September depan.

Beliau juga memberitahu telah mengalihkan sebahagian kuasanya kepada Naib Presiden yang baru dilantik, Omar Suleiman dan mengarahkan perlembagaan negara itu dipinda.

Berita itu bagaimanapun ditolak rakyat yang mahu bukan sahaja Mubarak, tetapi seluruh kerajaan regim berundur segera tanpa syarat.

"Media cuba gambarkan rakyat hanya tolak Mubarak.

"Rakyat Mesir sebenarnya bukan hanya tolak Mubarak, tetapi seluruh aparatus kerajaan regim itu," kata Syed Azman lagi.

Mengulas himpunan besar-besaran rakyat Mesir selepas Jumaat hari ini beliau berkata, rakyat Mesir sebenarnya sudah nekad, tidak akan berundur ke belakang lagi, sama ada menang dalam tuntutan ini ataupun mati syahid.

Monday, 10 January 2011

Surat Terbuka Untuk Perdana Menteri Malaysia

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...

Sumber

Assalamualaikum Dato’ Seri
. Saya, Muhammad Muizzuddin bin Zaini. InsyaALLAH, Julai nanti genaplah umur saya 19 tahun. Masih berbaki lebih kurang 2 tahun, sebelum saya layak mengundi. Tetapi saya yakin, dalam ruang demokrasi, tidak pula mensyaratkan yang saya hendaklah berumur 21 tahun untuk melayakkan surat saya ini dibaca Dato’ Seri.

Dato’ Seri, saya ingin memperkenalkan diri sebagai remaja yang sangat ingin tahu. Keinginan saya ini, menjadikan saya remaja yang tidak hanya terpaku di meja belajar semata. Saya mampu menonton berita hingga ke penghujungnya (tidak di bahagian Sukan semata). Saya juga mampu membaca suratkhabar dari muka depan hingga ke muka akhir. ‘Singgah’ di laman-laman sesawang untuk melihat berita-berita yang tidak tersiar di media arus perdana. Saya juga remaja yang suka meladeni buku-buku yang tidak menjadi kegilaan kebanyakan remaja seusia saya kini.

Tidaklah pula saya katakan, yang saya lebih tahu daripada Dato’ Seri, tidak. Saya cuma mahu tegaskan, saya adalah remaja yang memerhati. Saya adalah remaja yang bukan kerjanya sehari-hari, makan, tidur, ‘menelan’ buku teks semata. Saya adalah remaja yang mengikuti rapat perkembangan-perkembangan semasa negara tercinta ini.

Izinkan saya Dato’ Seri, untuk memberi pandangan saya. Pandangan seorang budak, seorang remaja. Mungkin Dato’ Seri fikir, apalah ada pada seorang remaja seperti saya. Justeru, suka untuk saya ingatkan pada Dato’ Seri yang InsyaALLAH, kelak, kamilah yang akan membuang undi!

Dato’ Seri Najib yang saya hormati, memimpin sebuah negara bukanlah perkara yang mudah. Tidak pernah ia menjadi mudah, tidak boleh ia diambil mudah. Ia adalah persoalan besar dan penting. Persoalan yang diletakkan tinggi di dalam Islam. “Kepimpinan adalah amanah, celaan di dunia, dan penyesalan di akhirat”, begitu sabda Nabi SAW.

DASAR

Saya, yang tohor ilmu dan cetek pengalaman ini, percaya bahawa, setiap tindakan kita adalah bergantung kepada prinsip yang kita letakkan sebagai neraca asas. Bagi sesetengah orang, mereka meletakkan Demokrasi sebagai neraca asas mereka. Ada yang meletakkan kepentingan peribadi, atau kroni, atau Sosialisme, Liberalisme dan sebagainya. Bagi kita, seorang Muslim, neraca asas yang menjadi dasar pertimbangan kita tentulah ISLAM. Izinkan saya bertanya, apakah Asas Utama kepada setiap tindakan Dato’ Seri?

Apakah Islam? Atau Kepentingan diri, atau kroni, atau selainnya?

Maaf Dato’ Seri, kiranya jawapan Dato’ Seri bahawa asas bagi setiap tindakan Dato’ Seri adalah Islam (saya tak pasti jika Dato’ Seri akan memilih jawapan selainnya), maka saya ada beberapa soalan untuk Dato’ Seri.

Saya amat keliru dengan dasar Program Transformasi Ekonomi yang dibawa Dato’ Seri. Apakah ianya dirangka dengan neraca Islam atau selainnya. Justeru, saya mohon penjelasan Dato’ Seri.

Saban hari, saya dan rakan-rakan, menerima berita dari segenap pelusuk negara, samada dekat dengan kami atau jauh, remaja seusia kami yang MENGHILANG! Iya, ‘hilang’ nyawa kerana penggunaan dadah berlebihan atau kerana perlumbaan haram. ‘Hilang’ maruah dan harga diri kerana amalan penzinaan lewat pergaulan bebas. ‘Hilang’ akal kerana ketagihan ekstasi, pil khayal dan arak. ‘Hilang’ kewarasan hingga tergamak membunuh bayi kecil atau ditinggalkan di jalanan untuk menjadi habuan anjing dan hurungan semut. ‘Hilang’ kemampuan untuk menjadi barisan pelapis kepimpinan negara. ‘Hilang’ arah hinggakan nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan! HILANG Dato’ Seri, HILANG!

Saya begitu terkesan pada pesan Saiyidina Ali KWJ, “Lihatlah pada generasi muda, untuk menilai masa depan ummatnya”. Saya tergamam dan jadi takut Dato’ Seri, melihatkan rakan-rakan sebaya yang hanyut. Apakah sebegini hancur dan punahnya masa depan negara tercinta ini!?

PELAN TRANSFORMASI EKONOMI

Program Transformasi Ekonomi anjuran kerajaan pimpinan Dato’ Seri, turut menggariskan perancangan untuk MENJADIKAN MALAYSIA SEBUAH HAB HIBURAN MALAM UNTUK MEMACU INDUSTRI PELANCONGAN. Di atas alasan untuk memperkasa industri pelancongan dan menarik pelancong juga, kerajaan pimpinan Dato’ Seri merancang penubuhan kelab-kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan mempakejkan semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

Kerajaan Dato’ Seri juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020. Penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012 akan menyusul. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

Maka, menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Rancangannya adalah untuk menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudkan lebih kurang 5,000 pekerjaan baru menjelang 2020. Bagi mencapai hasrat itu, kerajaan Dato’ Seri akan merubah beberapa peraturan hiburan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan malam.

Dato’ Seri juga berhasrat melonggarkan lagi syarat-syarat untuk persembahan artis luar negara. Dan kami telahpun menyaksikan bagaimana, seorang penyanyi gay membuat persembahan, memuaskan nafsu remaja-remaja muda, dengan kebenaran daripada kerajaan Dato’ Seri.

Izinkan saya ulangi soalan saya Dato’ Seri, apakah Islam diletakkan sebagai neraca timbangan waktu Dato’ Seri merangka, membentang dan membahas idea ini? Ataupun Dato’ Seri punya pilihan lain yang Dato’ Seri lebih suka untuk diletakkan sebagai neraca timbangan?

Yang Amat Berhormat Dato’ Seri, apakah Dato’ Seri penuh sedar, bahawa perancangan Dato’ Seri ini adalah perancangan ‘PEMUSNAHAN’ besar-besaran? Ini bukanlah pelan pembangunan ekonomi, ini adalah pelan ‘PEMUSNAHAN’ berskala besar, yang akan menjadikan rakan-rakan seusia saya, remaja semuda saya atau lebih muda, hancur musnah Akhlaknya, punah-ranah Sahsiahnya.

Iya, Dato’ Seri akan ‘menghancur’ dan ‘membunuh’ pemimpin masa depan, para bijak pandai masa depan. Dengan Dato’ Seri melambakkan pada mereka, hiburan dan keseronokan melampau! Saya dan rakan-rakan, bakal dihidang dengan acara memuas nafsu yang berterusan. Ini akan menatijahkan hanya satu Dato’ Seri, hilang upayanya kami untuk menduduki barisan kepimpinan negara suatu masa nanti. Atau apakah pada pandangan Dato’ Seri, yang kami akan menjadi lebih bijak dan pandai kiranya ‘menelan’ hiburan-hiburan ini?

IFF dan AURAT

Dato’ Seri, seolah-olah saya pernah mendengar Saiyidina Umar al-Khattab menegaskan, “Bahawa adalah kita, ummat yang dimuliakan Allah dengan Islam. Sesiapa yang mencari kemulian selain daripada Allah, maka akan dihina Allah”. Terasa-rasa seperti terdengar SA Umar beritah demikian, kerana ia begitu meresap masuk di hati ini.

Dato’ Seri, saya begitu kecewa dan terkesima jadinya, waktu melihat Dato’ Seri dan isteri, melangkah megah di Festival Fesyen Islam, Monte Carlo tempoh hari. Saya tak dapat mengawal hati, untuk berteriak-teriak marah tatkala melihat gambar pakaian-pakaian yang diperaga atas nama “Kelembutan Islam” (Modesty of Islam), yang dinaungi oleh isteri Dato’ Seri dan pastinya dengan izin Dato’ Seri. Saya dan sahabat-sahabat terpinga-pinga dan tertanya-tanya, apakah ini pemahaman Dato’ Seri dan isteri mengenai pemakaian di dalam Islam?

Saya dan rakan-rakan jadi jelak dan muak Dato’ Seri, maaflah. Waktu Dato’ Seri ‘bertempik’ berikrar untuk mempertahankan Islam dan Melayu, isteri Dato’ Seri tidak pernah berusaha untuk menyahut seruan suaminya sendiri. Isteri Dato’ Seri tidak pernah kelihatan menutup aurat dengan sempurna. Isteri Dato’ Seri berpeluk mesra dengan orang yang haram bersentuhan (bukan mahram) tanpa segan silu di khalayak ramai. Saya tertanya-tanya, apakah Dato’ Seri meredhai perbuatan isteri Dato’ Seri ini?

JUDI

Bukan sedikit kontroversi yang berlaku waktu Dato’ Seri mengumumkan pemberian lesen kepada syarikat-syarikat tertentu untuk mengurus perjudian sukan di Malaysia pertengahan 2010 lalu. Sukar untuk saya agak, apakah harapan Dato’ Seri dengan pemberian lesen-lesen judi ini?

Apakah ini juga satu pelan meningkatkan ekonomi Malaysia? Apakah Dato’ Seri gembira dengan duit yang mencurah masuk, dalam masa yang sama kita melihat betapa hebatnya gejala buruk yang bakal timbul lewat perjudian?


Apakah Dato’ Seri meletakkan neraca BERKAT dan LA’NAT waktu mengemukakan cadangan ini? Apakah Dato’ Seri akan meredhai kiranya rakyat Malaysia memberi sesuap nasi kepada keluarga mereka, daripada wang yang mereka perolehi hasil judi? Apakah budaya yang cuba dibentuk Dato’ Seri sebenarnya?

Apakah keputusan-keputusan ini, ditimbang dengan neraca agama? Atau Dato’ Seri menggunakan neraca lain sebagai ganti?

KEMISKINAN dan HARGA NAIK

Dato’ Seri, orang bangsawan. Keturunan bangsawan. Barangkali, jika tidak jadi Perdana Menteri Malaysia pun, Dato’ Seri tetap akan hidup senang-lenang mewarisi kekayaan. Menteri-menteri Dato’ Seri juga, kaya raya.

Maka, tidak kiralah, jika hari ini minyak naik 10 sen, 20 sen, 50 sen atau Rm 10 sekalipun, Dato’ Seri dan sekalian menteri tidak akan bersusah. Tidak perlu berjerih payah.

Tahukah Dato’ Seri, di celah-celah, ceruk-ceruk kampung atau kota, ada rakyat yang menderita lewat kebejatan ekonomi yang punah hasil ketirisan dan kelemahan pengurusan. Pengurusan yang tidak meletakkan Islam sebagai neraca dan Allah sebagai penilainya, adalah pengurusan yang menghancur!

Dato’ Seri, saban hari saya melihat orang-orang miskin dan kesusahan. Tahukah Dato’ Seri, untuk menyekolahkan anak pun, sudah membuatkan mereka terpaksa membanting tulang, berusaha keras, apatah lagi untuk menghantar mereka ke menara gading (yang PTPTN lebih menghimpit daripada membantu). Kadang-kadang, apabila anak-anak yang bersekolah, meminta wang lebih untuk buku rujukan tambahan, si ibu atau bapa terpaksa menghulur dalam titis air mata. Sudahlah yuran persekolah masih dihutang. Bukan sedikit keringat yang dicurah, demi sesuap rezeki halal untuk anak-anak dan keluarga.

Kerajaan Dato’ Seri jangan terlalu bergantung kepada statistik dan kajian untuk menilai kemampuan rakyat. Selamilah sendiri penderitaan rakyat, yang terseksa dan merana kerana sistem ekonomi yang menyiksa. Setiap kali harga minyak atau keperluan utama naik, meski sekadar 10 sen atau 20 sen, mengalirlah air mata rakyat yang menanggungnya.

Rakyat benar-benar tersiksa sekarang. Janji tinggal janji, janji tidak pernah dipenuhi. Janji itu dan ini, sekadar untuk meraih undi. Waktu berkuasa, kami rakyat sudah dilupai. Tinggal kami, bermatian berusaha keras sendiri.

SUARA RAKYAT

Waktu rakyat turun ke jalanan berdemonstrasi, untuk meluahkan rasa yang terbuku di hati, dan berkongsi pedihnya kehidupan dengan Menteri-menteri yang berkuasa, Dato’ Seri menghantar pada kami, ‘perusuh-perusuh’ yang membantai tulang lemah dan daging kurus kami. Kami dibelasah dan diinjak-injak umpama binatang korban, umpama tak punya maruah. Kami diherdik dan dicaci. Kami disimbah dengan air kimia yang saya yakin, Dato’ Seri sendiri tidak pernah rasai pedih dan peritnya.

Dan menteri-menteri Dato’ Seri, tanpa rasa bersalah, menggelarkan kami sebagai perusuh yang cuba menggugat keselamatan negara, beruk-beruk di jalanan yang cuba menarik perhatian.. kalaulah mereka yang menuduh melulu itu, memahami pedihnya hati ini.

Semuanya adalah kerana, kami rakyat, cuba untuk berkongsi rasa dengan pimpinan negara. Sudahlah pilihanraya dijalankan dalam keadaan penuh keraguan dan ketidakadilan, ruang media yang disekat, tangan dan kaki kami rakyat diikat, maka ruang kecil untuk bersuara di jalanan inilah, ruang untuk kami menyampaikan rasa pada pemerintah dan pemimpin kami. Sekadar ruang kecil untuk kami bercerita dan berkongsi, betapa peritnya kehidupan yang kami rakyat lalui.

Pernahkah Dato’ Seri pedulikan suara kami? Pernahkan selain daripada tarikh pilihanraya Dato’ Seri menjadi begitu cakna pada kami? Pernahkah waktu pandangan rakyat yang tidak menguntungkan Dato’ Seri diambil peduli? Pernahkah Dato’ Seri?

Dato’ Seri bertindak sungguh responsif setiap kali adanya himpunan-himpunan rakyat.Melalui Kementerian Keselamatan Dalam Negeri, Dato’ Seri memastikan kami rakyat yang berhimpun tidak akan berjaya berhimpun dengan aman dan baik. Media dibawah kawalan Dato’ Seri juga menggunakan segala maklumat yang ada untuk memburuk-burukkan kami. Ulama’-ulama’ yang bernaung di bawah Dato’ Seri juga menggali hujah-hujah agama demi membuktikan tindakan kami bersuara, adalah bercanggah pada sisi agama.

Dato’ Seri, saya sungguh kecewa dengan setiap tindakan ini. Bukankah perhimpunan anjuran Dato’ Seri, pada setiap malam menunggu detik Kemerdekaan dan Awal Tahun Baru, ribuan malahan mungkin ratusan ribu rakyat termasuk golongan muda-mudi datang menyertai. Akhbar arus perdana jugalah yang melaporkan tangkapan demi tangkapan kerana berkhalwat, kerana dadah, kerana berkelakuan tidak sopan pada setiap kali sambutan-sambutan anjuran Dato’ Seri. Apakah pernah himpunan rakyat membantah ketidakadilan dan mahukan sedikit keadilan, pernah menjadi sebab untuk anak-anak muda ditangkap khalwat?

Dan pernahkah Ulama’-ulama’ muda yang bernaung di bawah Dato’ Seri itu menegur Dato’ Seri kerana program jamuan nafsu tersebut. Tetapi menegur himpunan rakyat yang bersuara, sebagai Bughah (derhaka) dan menuju Maksiat!?


REFORMASI

Saya dan juga rakan-rakan, adalah remaja muda yang punya sikap. Punya pendirian. Kami berazam, untuk mengubah keadaan ini Dato’ Seri. Kami berazam dan bertekad, seluruh diri kami akan diperguna untuk memperbaiki keadaan punah ini.

Kaedah merubah itu 2 Dato’ Seri. Pertama, nasihat agar berubah. Kedua, kira gagal, UBAH sendiri. Nasihat sudah saya berikan. Pandangan sudah saya sampaikan. Rakyat lain juga begitu, isyarat sudah mereka sampaikan.

Jika sampai masanya, untuk kami membuat pilihan, dan keadaan tidak lagi pulih, percayalah Dato’ Seri, kami sudah membuat pilihan sekarang untuk siapa yang layak menerima undi kami nanti.


Tidak cukup dengan itu, saya dan rakan-rakan, kami adalah remaja muda yang penuh tenaga dan kekuatan. Kami akan gerakkan massa suatu hari nanti. Agar pentadbiran, pengurusan, pemerintahan, kewangan dan sistem kehidupan yang meletakkan Islam, Keadilan, Kesejahteraan, Keamanan sebagai asas, akan mendapat tempat tertinggi di negara ini.


Dato’ Seri, saya tidak mengancam. Tidak pula mengugut. Saya mengingatkan. Kerana inilah tanggungjawab saya sebagai Mu’min. Bukankah sesama Mu’min itu bersaudara?


Dato’ Seri, mungkin surat ini akan sampai kepada pengetahuan Dato’ Seri, mungkin juga tidak. Kiranya ia sampai ke pengetahuan Dato’ Seri, saya dahulukan dengan permohonan maaf, kerana mungkin ada kesilapan saya. Maklumlah, saya remaja muda, mungkin ada silap dan salah pada gerak langkahnya. Saya juga berterima kasih, iyalah, orang sesibuk Dato’ Seri meluangkan masa untuk mengambil perhatian pada surat saya ini, itu adalah satu penghormatan buat remaja seperti saya.


Namun Dato’ Seri, kiranya ada pada surat ini, ataupun tindakan-tindakan remaja muda seperti kami ini yang mungkin lantang menyatakan pendirian, hingga mungkin Dato’ Seri terguris hati, kami tidak memohon maaf untuk itu. Kerana Dato’ Seri, INI MEMANG ADALAH PENCAK KAMI!


Sekian, terima kasih.

Yang benar,

Muhammad Muizzuddin Bin Zaini

Friday, 7 January 2011

Pembaharuan Dalam AQ5

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim...


Jamil Khir (lima dari kiri) dan Johan Jaafar (enam dari kiri) bersama barisan pengacara TV9 yang mengendalikan program-program di bawah slot Raudhah.


PROGRAM realiti televisyen (TV) pertama TV9, Akademi Al-Quran kini memasuki musim kelima (AQ5) dan akan menemui para peminatnya mulai 9 malam ini di bawah slot Raudhah.

Tarikan hampir 1.5 juta penonton yang dicatatkan stesen TV itu secara puratanya bagi setiap musim merupakan antara faktor rancangan realiti islamik itu masih lagi kekal bertahan di stesen milik Media Prima Berhad itu.

Dengan empat orang juara kelahiran AQ iaitu Abdullah Fahmi Che Nor (AQ1), Anuar Hasin (AQ2), Fakhrul Radzi Khamaruddin (AQ3) dan Ahmad Tirmizi Ali (AQ4), TV9 baru-baru ini melancarkan musim baru rancangan itu di Sri Pentas, Bandar Utama, Petaling Jaya.

Kini, di bawah penjenamaan semula slot baru itu yang dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, AQ5 tampil dengan 10 orang peserta berumur seawal 15 tahun hinggalah 25 tahun.

Hadir sama pada majlis itu adalah Pengerusi Media Prima Berhad, Datuk Johan Jaafar.

Menariknya, seorang peserta wanita bertuah berusia 22 tahun turut dipilih sebagai salah seorang peserta akhir untuk bersaing bersama sembilan peserta lelaki. Pastinya masing-masing mempunyai kelebihan untuk merebut hadiah wang tunai berjumlah RM30,000, pakej umrah, trofi dan senaskhah al-Quran bertinta emas.

Bagaimanapun, menurut Penerbit AQ5, Shukri Ibrahim, senarai nama peserta belum boleh dimaklumkan sehinggalah episod kedua rancangan itu bersiaran pada 15 Januari ini.

Jelasnya, kesemua peserta kali ini hebat-hebat belaka sama seperti peserta musim yang lalu. Tapi, wajah mereka akan tampil secara eksklusif pada episod kedua rancangan itu.

"Ia adalah gimik untuk memberi kelainan pada edisi kali ini. Sesi perkenalan mereka akan diadakan secara langsung menerusi siaran kedua rancangan itu.

"Penonton pasti tertanya-tanya siapakah peserta AQ5 kali ini dan mereka pasti akan menonton rancangan ini ketika ia ke udara," katanya pada majlis pelancaran program itu.

Bersesuaian dengan matlamat melahirkan generasi al-Quran, AQ5 masih lagi menitikberatkan dengan pendedahan ilmu pembacaan al-Quran, menekankan elemen berlagu serta tarannum dan qiraat tertentu. Paling utama adalah menyemarakkan minat penonton terhadap ilmu al-Quran.

Tambah Shukri, realiti TV itu turut memperkenalkan pengacara baru iaitu Mohd. Zhafran Zainuldin yang juga merupakan adik kepada hos Mari Mengaji, Ustaz Mohd. Zamri Zainuldin.

Selain Mohd. Zhafran, AQ5 masih lagi mengekalkan pengacara wanitanya yang lalu iaitu Sharifah Khasif Fadzilah Syed Badiuzzaman yang juga merupakan pemenang kedua AQ3.

Di samping itu, AQ5 membawa sedikit pembaharuan apabila memperkenalkan segmen Di Sebalik AQ5 yang disiarkan pada setiap hari Jumaat dari jam 6.30 petang.

Menurut Shukri, segmen tersebut membolehkan penonton melihat gelagat peserta ketika menghadiri kelas tarannum, tajwid dan qiraat dan juga insiden yang berlaku di dalam kelas.

"Selain itu, Nota AQ5 juga diperkenalkan untuk memberi peluang kepada penonton mengenali 10 peserta AQ5.

Related Posts with Thumbnails

REPLIKA KERETA ANTIK

REPLIKA KERETA ANTIK

REPLIKA FERRARI

REPLIKA FERRARI

REPLIKA BIKERZ

REPLIKA BIKERZ

PERKEMAT DQ 06/07

PERKEMAT DQ 06/07

IBNU HAJI ABD KARIM © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO